Koňskému domovu důchodců Rolinka hrozí zánik

Křižany (Liberecko) - Koňskému domovu důchodců Občanského sdružení Rolinka v Křižanech na Liberecku hrozí zánik. Zařízení před rokem zdevastoval rozsáhlý požár, při kterém zemřelo šest koní. Podle Krajské veterinární správy se vedení domova nepodařilo zajistit zákonné podmínky pro chov koní.

Rolinka se v současné době stará o 36 koní, pouze dva z nich jsou ustájeni za komerčních podmínek. Ostatní zvířata jsou senioři, hříbata nebo handicapovaní koně. „Minimálně 15 jich musí odejít. Nikdo je ale nechce,“ řekla chovatelka Zuzana Poláková s tím, že zvířata by musela skončit na jatkách.

Stáj vyhořela vloni v lednu. Událost vyvolala mezi lidmi velkou vlnu solidarity. Ve sbírce se vybralo na její obnovu 2,6 milionu korun, na postavení nové stáje ale peníze nestačily. Část financí použilo sdružení na nezbytné úpravy starého kravína, ve kterém jsou koně od požáru ustájeni. Problém nastal ale s novou střechou, měla být hotova v dubnu a není dodnes. Bez ní není možné stáj provozovat.

Zakázku provádí liberecká firma STA-ZAP. Její jednatel Petr Pihík odmítá, že by neodvedl práci, za kterou dostal zaplaceno. Je přesvědčen, že nedokončená střecha není důvodem uzavření koňského domova, tím jsou podle něho chybějící finance. Užívání stájí podle něj nic nebrání. Střecha nad polovinou objektu, kde mají být koně ustájeni, je téměř hotová. Zuzana Poláková však tvrdí, že celou zakázku zaplatila a firma neodvedla práci.

Občanské sdružení Rolinka - Koňský domov důchodců devět let pomáhá nemocným, starým, nechtěným či týraným koním, kteří byli odebráni na základě rozhodnutí orgánů státní správy, nebo je sdružení vykoupilo z jatek. V Křižanech působí od roku 2005.

Vloni v prosinci našli chovatelé ve výbězích během několika dní šest uhynulých koní. Veterinář nevyloučil, že je někdo otrávil. Případ vyšetřuje policie.