Na hříbky i do německých lesů

Karlovy Vary - Houbaři na západě Čech zažívají žně. Letos poprvé mohou na hříbky i do německých lesů. Ty v Bavorsku jsou převážně soukromé. Na sběr hub a dalších lesních plodů pro osobní potřebu tu ovšem žádná omezení neplatí.

Lesy u západních hranic začaly lákat houbaře hlavně po roce 1989. Zpřístupnila se bývalá pohraniční pásma. Díky vstupu Česka do Schengenu se letos bez omezení Češi vydávají i do lesů v Bavorsku a Sasku. „Lidé mohou překračovat hranici u nás na jakémkoli místě, akorát by měli mít u sebe doklady totožnost,“ připomíná mluvčí plzeňské cizinecké policie Ilona Vaníčková. „Soukromé sbírání hub u nás není omezeno vůbec. Pokud by šlo o podnikatelskou činnost, tak je nutné povolení, soukromé lesy už nejsou nijak ohraničené,“ říká starosta bavorské obce Neualbenreuth Albert Köstler.

Podobná situace je i v Sasku. Navíc Němci si houby raději kupují. Toho obratně využívají čeští obchodníci, kteří je nabízejí podél silnic v Karlovarském kraji. Během sezóny vydělají i desítky tisíc korun. „Kilo hub prodávám tak za těch 120 korun a hříbky asi 196 korun,“ uvádí jedna z prodavaček hub. „V Česku si kupuji houby pravidelně, u nás lidi z měst nechodí do lesa vůbec a na venkově to zajímá hlavně farmáře,“ přiznává německý turista.

Nosit si domů plné košíky hub je podle mykologů hlavně česká specialita. Zrušením hranic se tak houbařům otevřel nový prostor. „Teď už chodíme do míst, kde byla státní hranice, chodíme dokonce až do Německa. Víme o Němcích, že nejsou náruživí houbaři jako Češi.“ dodává předseda České mykologické společnosti, Lázně Kynžvart, Jan Šimice.   

Lesy v západním pohraničí mají podle Jana Šimiceho ještě jednu výhodu, zatímco jinde houbařská sezóna pomalu končí, tady obvykle trvá až do konce října.