Kladrubskému hřebčínu chybí miliony na opravy

Pardubice - Statut státního podniku je krajně nevýhodný pro další rozvoj Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. Hřebčín potřebuje stovky milionů korun na opravy zanedbaných budov a výstavbu další infrastruktury. Protože peníze z vlastního rozpočtu na opravy nestačí, chce požádat o evropské dotace. Jako státní podnik ale na takové příspěvky nemá nárok. Pomoci má proto nová společnost, kterou spolu s hřebčínem zakládají ministerstva zemědělství, kultury a Pardubický kraj.

Jak získat peníze na obnovu a další rozvoj národní kulturní památky? Otázka, na kterou hledali odpověď nejen v hřebčíně, ale hlavně na ministerstvu zemědělství i krajském úřadě. Na dotace tu chtějí dosáhnout s pomocí nově založené obecně prospěšné společnosti. „Nejedná se o žádné obcházení zákona, je to řešení situace, kdy Národní hřebčín je příspěvkovou organizací ministerstva zemědělství, takže on sám nemůže žádat,“ vysvětluje vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek.  

Podmínky pro udělování dotací nepamatují na státní podniky. Podle ministerstva zemědělství je chyba v zákonech. „Je pravdou, že současná situace vznikla vinou legislativní chyby. Na druhou stranu servisní společnost bude pochopitelně provozovat obecně prospěšné činnosti, které hřebčín provozovat nemůže,“ tvrdí Petr Habáň z odboru komunikace ministerstva zemědělství. „Na první pohled je vidět, že je potřeba opravit omítky, co není vidět, to je kanalizace, vodovody, telefony, vlastně všechny inženýrské sítě,“ vypočítává ředitelka Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem Lenka Gotthardová.

Hřebčín potřebuje i novou jezdeckou halu, ubytování pro hosty nebo novou jídelnu. Památka čeká na zápis do seznamu UNESCO. „Nejedná se jenom o hřebčín, je to celá kulturní krajina okolo hřebčína. Je to takový unikát, že část toho stáda je živou kulturní památkou,“ připomíná mluvčí ministerstva kultury Jan Cieslar.

Nově založená společnost má hřebčínu obstarat peníze na nejnutnější opravy. „Na opravy se zatím řádově počítalo asi s 300 miliony korun,“ uvádí v této souvislosti ředitelka Gotthardová.  

Ukázkou toho, jak náročná je údržba a rozvoj areálu, je rekonstrukce budovy císařského hostince. Hřebčín ho z vlastních peněz opravuje již osmým rokem.