Statek Bernard je inkubátorem malých podnikatelů

Sokolov - Většinou jsou to ženy, je jim něco přes čtyřicet a vesměs přišly o práci. Právě jim pomohl statek lidových řemesel Bernard u Sokolova překonat handicap na trhu práce a nasměrovat je na dráhu podnikatelek.

Jitka Králová má už rok v Bernardu dílničku, kde dělá vitráže z barevného skla. Kromě toho i doplňky bytové a jiné interiérové architektury, šperky, prostě originály. Předtím, než se přestěhovala za druhem z Hnučic u Prahy do Kraslic, pracovala u Českých drah. Na Sokolovsku jí čekala evidence úřadu práce. „Vzpomněla jsem si na svého koníčka a usoudila jsem, že stojí za to zkusit se s tím v tomto kraji prosadit,“ přibližuje příčiny svého rozhodnutí Jitka Králová.

Trochu jiný motiv mají maminka s dcerou Ivana Pešlová a Ivana Bejlková. Daly se na patchwork - doslovně přeloženo - na práce se záplatami. „Důchod by mi stačil, ale domnívám se, že je potřeba, aby člověk něco dělal a nejenom seděl a díval se na televizi,“ svěřuje se Ivana Pešlová. „Vždy nás lákalo, vyrobit si něco, co se nekoupí na každém rohu, vyrobit si něco, co druhý nemá,“ doplňuje jí dcera Ivana Bejlková.   

Statek Bernard podobným způsobem pronajímá dílny třeba i pro výrobkyni svíček, pro šičku historických a divadelních kostýmů nebo pro kováře. Pro ně je výhodné i to, že mohou své výrobky prodávat na víkendových trzích přímo na nádvoří. „Občanské sdružení, které pomáhá provozovat statek Bernard, zde udělalo seminář, který je dotovaný z EU a řemeslnící se tak mohli učit základy účetnictví a marketingu,“ říká jednatel statku Bernard Miroslav Makovička ml.   

Na samotném statku Bernard má dílničky deset řemeslníků. Dalších dvacet sem jezdí na trhy a další prodejní akce.