Ekozemědělci prezentovali své výrobky v Praze Hostivaři

Praha - Obliba biovýrobků se v českých domácnostech každoročně zvyšuje a nabídka biosortimentu se neustále rozšiřuje. V Toulcově dvoře v Praze Hostivaři se i z tohoto důvodu sjelo více než 40 špičkových ekozemědělců z celé republiky, aby prezentovali své výrobky na 15. Biojarmarku. Návštěvníci mohli v biokvalitě ochutnat guláš, šunku i víno.

V biokvalitě se nyní vyrábí už i kosmetika, jako například zubní pasty, balzámy na rty i sprchové gely. Kromě toho existují i ekologické dezinfekce, jary nebo čisticí prostředky. „Rozdíl od běžných výrobků z obchodu je v tom, že se náš přípravek rozkládá ve vodě do 48 hodin, normální přípravky několik desítek let,“ vysvětlila distributorka čisticích ekopřípravků Hana Brdová.

Každoročně přibývá několik nových biovýrobků, jako je kuřecí maso, melouny nebo burčák, v biokvalitě se dřív musely dovážet. V současné době už je umí čeští ekozemědělci vyrobit sami. I přes velkou poptávku musí ovšem čeští farmáři bojovat s tvrdou zahraniční konkurencí. „České bio je v tuto chvíli válcováno masivním dovozem, protože zájem je o tolik větší, než jsou možnosti českých producentů. Valí se sem mnoho biopotravin přes hypermarkety z dovozu,“ tvrdí pořadatel 15. Biojarmarku Karel Merhaut.

Problémem českého ekozemědělství jsou i peníze, čím větší rozloha využívané půdy, tím větší dotaci farmář získá, přitom ale nemusí vyprodukovat žádný biovýrobek. „Těch, kteří mají skutečně biopotraviny jako výstup své činnosti je daleko méně, než těch, kteří berou dotaci na údržbu krajiny,“ doplnil Merhaut.