Osečná žije s hrozbou těžby uranu za zády

Liberec - Vize těžby uranu v Podještědí nabývá na jasnějších konturách. Otevřít ložiska tam chce státní podnik Diamo. Lidé to odmítají a hledají všechny prostředky, jak tomu zabránit. Podle nich by to byl nevratný zásah do krajiny podobně jako v nedalekém Ralsku. Ministerstvo životního prostředí je na jejich straně. Má však proti sobě těžkého soupeře - ministerstvo průmyslu a obchodu.

Žádné uranové doly tu nechceme. To vzkazují obyvatelé Podještědí ministerstvu průmyslu. Secvičili dokonce i divadelní hru, ve které kritizují nedávné vyhlášení Kotle za chráněné ložiskové území. Lidé tam teď nesmí začít stavět ani plánovat další rozvoj lokality. „Již nyní jsou omezena práva vlastníků v této lokalitě, ať se jedná o fyzické osoby, právnické osoby nebo města,“ popisuje současnou situaci místostarosta Českého Dubu Martin Bobek.   

Podle ministerstva životního prostředí vyhlášení chráněného území ještě neznamená, že se tam uran bude doopravdy těžit. Státní podnik Diamo už přesto začal přezkoumávat staré geologické vrty. „Máme podány žádosti, abychom byli informováni a byli účastníky řízení. Zatím se nic neděje,“ říká znepokojeně předsedkyně sdružení Naše Podještědí Petra Blahovcová. „Tady za tou lípou by mělo být jádro těch uranových dolů. Kotel by zanikl úplně, v Osečné by začaly padat domy stejně jako v Hamrech,“ nastiňuje možný budoucí vývoj lokality ekolog Josef Jadrný. „Ministerstvo životního prostředí stojí na svém, tady se žádný uran těžit nebude,“ slibuje ministr životního prostředí Martin Bursík.  

Zcela odlišně ale mluví na ministerstvu průmyslu a obchodu. A právě to obyvatele Podještědí děsí. Ministr Martin Říman v této souvislosti 16. května prohlásil: „Každá země disponuje nějakým bohatstvím, někdo má ropu, jiný diamanty nebo uran. A to jsme my. Je to velké bohatství.“ Daleko konkrétnější byl generální ředitel podniku Diamo Jiří Jež: „Těžit se bude, žádný stát nenechá v podzemí surovinu, které je nedostatek, za 500 miliard korun.“  Zároveň ale Diamo dodává, že těžba je reálná nejdříve za 20 let. „Bude záležet na tom, jak rychle se dokáží zajistit všechna povolení k těžbě. My zatím žádné kroky v tomto smyslu nepodnikáme,“ uzavírá ředitel Jež.   

V protestech proti uvažované těžbě uranu chtějí lidé z Podještědí i nadále pokračovat. Chtějí mít jistotu, že zdejší ložisko zůstane nedotčené.