Majitelé mrzačí neodbornými zásahy vlastní stromy

Východní Čechy - Desítky nenávratně poničených stromů evidují ochranáři na území Chráněné krajinné oblasti Broumovsko. Stromy ale většinou nepoškodili žádní neznámí vandalové, ale přímo jejich majitelé neodbornými zásahy. Strážci přírody je za to pokutují.

Strom prořezaný na totem. Přesně tak tomu ochránci přírody říkají. Do ořezu se podle nich často pouští každý, kdo se nebojí výšek a kdo umí nastartovat motorovou pilu. Poškození bývá nenávratné a je dobře vidět i po letech. Neodborné prořezávání může stromům velmi ublížit, v řezech bez ošetření může vzniknout plíseň, strom pak může trpět hnilobou… „Prakticky to má spočítané,” dodává Petr Kuna ze Správy CHKO Broumovsko.

Pracovníci CHKO Broumovsko se snaží poškozené stromy monitorovat. Při jedné ze svých obchůzek nedaleko Hronova nově objevili poničenou lípu. „Lípa přece není vrba, která se ořezává každý rok. Do špatně ořezaných větví se dá plíseň. Teď písemně obešleme vlastníka pozemku, aby se k tomu vyjádřil,” říká Petr Kuna.

Mylný je názor, že si se stromem na vlastním pozemku, můžu dělat, co chci. Bez ohledu na vlastnictví toho stromu, strom nesmí být řezem poničen. Za poškození dřeviny může strážce ochrany přírody uložit viníkovi pokutu ve výši až 40 000 korun fyzické osobě a milion korun právnické osobě.

Aby ochránci přírody poškozování stromů zabránili, připravili na polovinu dubna odborný seminář. Do Police nad Metují může zdarma přijet každý, kdo se předem přihlásí.