Pardubičtí perníkáři chtějí „patentovat“ svůj perník

Pardubice - Pardubický perník bude chráněn takzvaným zeměpisným označením. Výroba této vyhlášené sladkosti tak bude v jiných městech či státech nelegální. Zatím to neplatí. Pekaři z Pardubic o ochranu svého výrobku usilují už od roku 2004.

Je nesmysl, aby označení „Pardubický perník“ využívali jiní výrobci této speciality, než z našeho města. Přesto se to děje. Chceme se proti tomu bránit, říká perníkář Josef Novotný: „Chceme, aby Pardubický perník byl skutečně z Pardubic, ne nějaká napodobenina, ať už ze zahraničí nebo z naší republiky.“

Pardubický perník má svou bohatou tradici. Obyvatelé východočeského města jsou na specialitu hrdí. Většina z nich se diví, že výrobek není průmyslově chráněn. To by se prý mělo co nejdříve změnit.

Důvodem, proč nebyl dosud pardubický perník zeměpisně označen, tedy ochráněn před zneužitím názvu, jsou byrokracie a úřední průtahy. „Teď se čeká na bruselské úředníky, aby se k tomu vyjádřili,“ říká výrobce pardubického zdobeného perníku Josef Novotný. „Na Evropskou komisi přichází mnoho žádostí ze všech členských států. Tyto žádosti dá se říci stojí ve frontě a čekají, až na ně přijde řada,“ vysvětluje průtahy Daniela Velebová z Úřadu průmyslového vlastnictví.

Podle našich informací by měl pardubický perník získat výrobní ochranu v podobě zeměpisného označení nejpozději v polovině roku 2008.