Pražská záchranka hledá jména pro nové sanitky

Praha - Pražská záchranka hledá jména pro nové sanitky. Nazvat je chce po slavných lékařích nebo osobnostech medicíny. Návrhy na jejich jména mohou lidé posílat do 2. října na adresu jmena.sanitek@zzshmp.cz. Záchranka by měla převzít devět nových vozů 13. října.

Záchranáři dnes hodnotili letní sezonu. V červenci a srpnu ošetřili v Praze téměř dvanáct tisíc pacientů a vyjížděli také k tisícovce dětských úrazů. V metropoli výrazně ubylo dopravních nehod, takže záchranáři měli v tomto ohledu méně práce. V zimě ale může být všechno jinak. „Pro nás zimní sezóna znamená zvýšený počet dopravních úrazů a nehod vzhledem ke klimatickým podmínkám a stavu vozovek, stoupají také depresivní nálady obyvatelstva, akutní psychózy a pokusy o sebevraždu,“ říká mluvčí záchranky Jiřina Ernestová.

Ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz také představil novinku - visačku na domovní dveře, podobnou té hotelové, která má pomoci zachránit lidské životy. Záchranáři se totiž často ve chvílích, kdy je cenná každá vteřina, potýkají se zamčenými vchodovými dveřmi do domů. Díky visačce budou obyvatelé vědět, že v domě probíhá zásah a že nemají zamykat.

Záchranka přišla také se speciálními antistresovými hračkami pro děti, které ošetřují. Záchranáři stále řeší nedostatek centrálních urgentních příjmů v pražských nemocnicích, heliporty ve špatných stavech a také pacienty bez identity, kteří dluží dohromady přes půl milionu korun.

V květnu již zdravotníci pokřtili sedm nových mercedesů. Nesou teď jméno objevitele krevní skupiny Jana Janského, známého lékaře Josefa Thomayera a zakladatele ústavu pro tělesně postižené Rudolfa Jedličky. Po Praze jezdí i automobil „Josef Švejcar“, nazvaný podle legendárního českého pediatra, nebo „baron Päumann“, pojmenovaný podle zakladatele záchranné služby. Sedmičku jmen doplňují objevitel významu buněk Jan Evangelista Purkyně a první česká lékařka Anna Honzáková.

Jedno vozidlo stojí zhruba 1,5 milionu korun. Pražská záchranka má v současné době 83 sanitek. Většinu z nich tvoří sanitní vozidla rychlé zdravotnické pomoci (RZP), 16 vozů zajišťuje rychlou lékařskou pomoc (RLP). Sanitky RZP jsou zpravidla mladší šesti let, u automobilů RLP je situace horší. Jejich stáří dosahuje až 13 let. Nové vozy nahrazují 11 až 13 let staré automobily, které mají najeto více než 200.000 kilometrů.