Kamenný most rozdělil Český Krumlov

Český Krumlov - Spor o kamenný most rozdělil Český Krumlov tak, že spory nakonec bude muset řešit soud. Místní občanské sdružení nazvané Obec památkářská už podalo žalobu proti rozhodnutí ministerstva kultury, které posvětilo přemístění památky a na oplátku zase nyní radnice zvažuje kvůli postupu aktivistů podání trestního oznámení na občanské sdružení.

Klenutý kamenný most pochází z poloviny 18. století, původně byl součástí staré cesty, přes dva jeho oblouky přejížděly povozy směřující do Kájova. Dnes ale vedle spojování břehů spíš rozděluje místní. Radnice ho chce odstranit, protože jeho pilíř tvoří při povodních bariéru pro naplaveniny. Ještě v létě to vypadalo, že se mostek odstěhuje a zastupitelé mohli slavit, pracovníci ministerstva kultury totiž souhlasili s přestěhováním. Náměstek ministra kultury František Mikeš tehdy uvedl, že můstek bude rozebrán, označen a uložen na místě, kde nedozná újmy. Starosta Českého Krumlova Luboš Jedlička (ODS) doplnil, že probíhají správní řízení, která jsou nutná k přestěhování.

Po půl roce je ale všechno jinak, most se rozhodli zachránit zástupci českokrumlovské památkářské obce, podle nich není most zásadní překážkou. A začali zostra, podali žalobou proti rozhodnutí ministerstva kultury. Předseda Památkářské obce českokrumlovské Zbyněk Dočkal prohlásil, že přemístění je naprostý nesmysl, je to zbytečnost a mrhání veřejnými prostředky. Profesionální památkáři přiznávají, že se dostali do složité situace. Leží před nimi dva veřejné zájmy a každý má své opodstatnění, nakonec se přiklonili k přestěhování mostu. Ředitel Národního památkového ústavu ČB Petr Pavelec vysvětlil, že upřednostnili druhý veřejný zájem, tedy protipovodňová opatření.

Operace spojená s přemístěním kamenných bloků by si měla vyžádat kolem 5 milionů korun, krumlovští zastupitelé vytipovali několik lokalit. Nová žaloba jim ale zkřížila plány, starosta Jedlička dodal, že se budou bránit. Zvažují nyní podání trestního oznámení na ty, kteří poškozují práva třetích osob. Památkář Dočkal však obavy nemá: „Pokud nás chce pan starosta žalovat, nechť tak učiní.“

Most zůstane na místě přes zimu. Klíčový pro jeho osud bude příští rok, kdy se soud začne tímto případem zabývat.