Kašperské hory: Stoletá alej musela ustoupit rozšíření silnice

Kašperské hory - V Kašperských horách vykáceli kvůli opravě místní silnice stoletou alej. Obyvatelé tento čin kritizují. Podle městského úřadu ale stromy musely opravě ustoupit. Odpůrci kácení namítají, že to nebylo nutné.

Stoletá alej u Kašperských hor existuje už jen na fotografiích a starých filmových či televizních záběrech. Motorové pily dnes ukončily její život. Zdejší rodáky znepokojují hned dvě věci. Především jim vadí, že stovka starých šumavských javorů a jasanů musela ustoupit asfaltu. Také se jim nelíbí, že radnice vykácení aleje tak hladce a rychle povolila. Alej se dokonce podle historika Vladimíra Horpeniaka v průběhu století stala kulturní památkou oblasti. „Pamatuju padesátá léta, když se trhaly křížky, bouraly kapličky a dneska mi připadá, že se trhají aleje,” stěžuje si místní přírodovědec Ivan Lukeš.

Radnice v Kašperských horách namítá, že silnice patří krajskému úřadu. Proto prý úředníci nemohli zničení aleje zabránit. „Vlastník kácení oznámil, takže my k tomu nemáme asi co dodávat,” odpověděl suše na námitky tajemník městského úřadu Jaroslav Rajtmajer. Podle Jaroslava Vejpravy z krajského úřadu tomu tak ale vůbec být nemuselo: „Všichni s tím souhlasili a proto se to kácí.”

K odpůrcům kácení aleje patří i místostarosta František Stíbal, který je přesvědčen, že by se silnice dala opravit i se stromy: „Je to znamení určitého přezíravého přístupu k těmto přírodně-kulturním památkám a obávám se, co bude na řadě příště.”

Pro silničáře bude oprava bez stromů jednodušší a silnice prý pak bezpečnější. Podle Rajtmajera nebylo možné rozšířit vozovku, aniž by se stromy pokácely. „Úplně rozšiřovat se to nebude, samozřejmě ale cesta získá ten dojem silnice, kde nebude v krajnicích taková ta blokáda, kdy byste mohl narazit do stromu,” vysvětluje Vejprava.

Stromy z této aleje už nikdo nezachrání. Místní lidé alespoň chtějí zabránit tomu, aby se pokračovalo v kácení blíže městu.