Britové mají zájem o bývalé kasárny na Karlovarsku

Karlovarsko - O další bývalé vojenské kasárny v Karlovarském kraji má zájem britská společnost. Ta se specializuje na revitalizaci území. Britové chtějí ještě letos v Mariánských Lázních připravit studii na využití vojenského areálu. Město chce zatím začít s demolicí objektů, které ohrožují okolí.

Vojenská kasárna v mariánskolázeňské části Hamrníky získalo město od armády teprve před třemi roky. Poslední vojáci ale odtud odešli už dříve a nehlídané objekty začali rozkrádat zloději. „Zmizely i traverzy a nosné konstrukce, takže to musíme zdemolovat, aby nedošlo k nějakému závalu osob,” uvedl starosta Mariánských Lázní Zdeněk Král.

Radnice teď povolila kontrolovaný odvoz některého stavebního materiálu. Podle starosty si město už před dvěma roky nechalo vypracovat studii na využití areálu. Projekt počítal s masivní bytovou výstavbou za 3 miliardy korun. Nenašel se ale investor. Radní proto využili nabídky britské společnosti, která se zabývá obnovou krajiny. Ta zdarma vyhotoví územní plán a v budoucnu očekává, že tu získá část pozemků. „Měla by vytvořit novou zastavovací studii, se zaměřením na rodinné domy, veřejné budovy, drobnou výrobu a služby, prostě taková smíšená zóna,” dodal starosta Král.

Podobný projekt plánuje i radnice v nedaleké Velké Hleďsebi. Britové už loni v létě v místních kasárnách začali s vyměřováním a přípravou pozemků pro investory. Podle starosty obce Jiřího Bytela je firma přesvědčila svými výsledky v Anglii. Na místě zjistili, že jsou schopní zvládnout velký areál, což byl předpoklad spolupráce.

Britští odborníci začnou prozkoumávat pozemky v hamrnických kasárnách ještě letos. Do roka pak vyhotoví rozvojový plán.