Digitální mapa Krušnohoří pomůže záchranářům

Krušné hory - Záchranáři z české i německé části Krušných hor začali mapovat těžko přístupný hraniční terén. Výsledkem projektu za 3 miliony korun má být přesná digitální mapa. Ta záchranářům pomůže dostat se dříve ke zraněným lidem.

Například Jaroslava Formáčka zasypal v horách sněhový převis. Na pomoc záchranářů čekal promrzlý sportovec ve tmě téměř hodinu. Podle něj je důležitá především rychlost záchranářů.

Podobné případy ale končí i smrtí – varuje náčelník horské služby. Urychlit orientaci záchranářů, kteří musejí pracovat v noci i v mlze, by měla proto nová digitální mapa. „Bude to vyloženě mravenčí a dlouhodobá práce - nejenom ten projekt vytvořit, ale udržovat cesty a nové cesty zakreslit,” uvedl náčelník božídarské horské služby Rudolf Chlad. Podle jeho kolegy Jörga Eschera z Horské služby Oberwiesenthal musí záchranáři znát detailně každou lesní cestu, aby věděli, kam se dostanou s kterým autem a technikou.

Záchranáři postupně prozkoumají stovky kilometrů horských cest i v těžko přístupných oblastech. Nepřehledné úseky zároveň označí cedulemi. Do digitálních map záchranáři zakreslí i všechna zdravotnická zařízení v okolí hor. „Je jedno z kterého státu záchranář přijede. Je důležité, aby zraněnému pomohl co nejdřív,” uvedl záchranář Gottfried Zierman z Horské služby Johanngeorgenstadt.

Nové digitální mapy by chtěli záchranáři začít používat nejpozději do dvou let.