Více než stoletou vilu ve Dvoře Králové nad Labem čeká demolice

Dvůr Králové nad Labem - Na podobě vily královédvorského továrníka Josefa Sochora se podíleli i významní čeští architekti, jako například Josef Gočár. Jenže ministerstvo kultury nevyhovělo památkářům a odmítlo vilu zapsat do seznamu památek. Současný majitel, firma Imobilia Sen, s ní má už jediný plán - zbourat ji.

Mluvčí ministerstva kultury Jan Cieslar se nechal slyšet, že z původní stavby se zachoval pouze obvodový plášť a její hodnota je tak minimální. To nejcennější přitom z vily zmizelo letos na jaře. Neznámí zloději si odtud odvezli dřevěné obklady z dvacátých let od výtvarníka Františka Kysely a architekta Josefa Gočára.

Památkáři si přesto myslí, že by záchrana budovy měla smysl. Táňa Nováková z odboru kultury Městského úřadu Dvůr Králové nad Labem je toho názoru, že by bylo možné vilu rekonstruovat. Na rozhodnutí ministerstva kultury už zareagoval královédvorský stavební úřad. Josef Nypl z odboru výstavby Městského úřadu Dvůr Králové nad Labem sdělil, že na žádost stavitele bylo vydáno povolení k odstranění stavby.

Majitel vily, firma Imobilia Sen, chce na uvolněném pozemku postavit obchody. Gabriela Hlavsová, která společnost zastupuje, dodala, že v plánu je i vytvoření dalších parkovacích míst. „Z architektonického hlediska to bude degradace území,“ uzavřela Táňa Nováková. Majitel vily má podle stavebního úřadu jeden rok na její zbourání.