Festival pohádek rozdělil Jičín

Jičín - Kolem pořádání festivalu Jičín - město pohádky to už ani zdaleka není pohádkové. Pořadatelé jsou v ostrém sporu s radnicí, město organizátorům vyčítá údajné chyby v hospodaření. Organizátoři kritiku odmítají a jsou odhodláni připravit příští ročník festivalu i bez radnice. Totéž ale vzkazuje město pořadatelům: festival můžeme zorganizovat sami.

Od léta zuří boj mezi radnicí a nadačním fondem Jičín - město pohádky, pořadatelem stejnojmenného festivalu. Zakladatel festivalu Jaroslav Veselý si postěžoval, že vedení města chce festival doslova ukrást a chce z toho chce mít prospěch mediální, propagační i finanční. Starosta Jičína Martin Puš (ODS) nesouhlasí. Nejde mu ani o moc nad festivalem, ale o to, aby bylo všechno v pořádku, aby veřejné prostředky i prostředky sponzorů byly vynakládány tak, jak vynakládány mají být.

Festival, kam v září jezdí tisíce dětí, založilo před lety několik občanů Jičína. Radnice tvrdí, že pořadatelé nyní špatně hospodaří, porušují předpisy o účetnictví i zákon o nadacích, starosta Puš dodal, že kontrolní orgány zjistily další a další pochybení. Luděk Havel ze správní rady festivalu je naopak přesvědčený, že hospodaření je naprosto v pořádku. Festival stojí pět milionů korun. Dva miliony věnují sponzoři, radnice zaplatí sto tisíc a devět set tisíc poskytne ve službách, zbytek vydělá sám festival. Ředitelce festivalu Věře Rychterové připadá přinejmenším velmi smutné, když po 18 letech práce pro Jičín na jednáních slyší slova o ztrátě kreditu. Radnice a Nadační fond se teď mají shodnout na nové smlouvě o spolupráci.

Řečeno pohádkově: nad příštím 19. ročníkem festivalu se vznáší sedmihlavá saň a pohádkové království pohádek čeká, zda vyhraje ona nebo neohrožený rytíř.