V ústavu sociální péče v Rábech zjistili lékaři výskyt svrabu

Ráby - Epidemiologové na Pardubicku po žloutence typu A řeší další problém. Ústav sociální péče v Rábech je v karanténě, lékaři tam zjistili výskyt svrabu. Nakažených je 18 pacientů a 8 zdravotních sester.

Minulý týden lékaři zjistili svrab u jednoho z klientů ústavu a jedné zdravotní sestry. Ředitel Domova pod Kuňkou v Rábech Jan Slezák informoval, že se onemocnění začalo rychle šířit. Na epidemii po konzultaci s hygieniky okamžitě reagoval zřizovatel ústavu, tedy Pardubický kraj.

Tisková mluvčí Pardubického kraje Kateřina Nohavová potvrdila, že ústav je momentálně veřejnosti nepřístupný a klienti nemohou vycházet ven. Podle ředitele Domova pod Kuňkou je velmi složité šíření svrabu mezi klienty a personálem zabránit. Tvrdí, že ústav rozhodně situaci nepodcenil. Jak se do ústavu onemocnění dostalo, se zatím přesně neví.

„Máme vytipovaných několik případů, odkud se nákaza mohla objevit,“ sdělil Jan Slezák. Hygienici věří, že se karanténní opatření v domově pod Kuňkou budou moci zrušit začátkem příštího týdne.