Nemocnice v Jihočeském kraji se spojily

Jižní Čechy - Jedna velká holdingová firma místo sedmi zcela samostatných nemocnic. Tak vypadá síť velkých zdravotnických zařízení v jižních Čechách. Proti transformaci nemocnic ostře protestují opoziční zastupitelé. Bojí se toho, že se zhorší dostupnost lékařské péče v okresních městech.

Původních sedm samostatných okresních nemocnic se spojilo v jeden holding s plánovaným ročním obratem kolem 2,5 miliardy korun. Nemocnice momentálně pracují jako dceřiné společnosti pod jednou hlavičkou – Jihočeské nemocnice – akciová společnost.

Hlavním důvodem spojení jsou především peníze. Náměstek hejtmana Jihočeského kraje Vladimír Pavelka (KDU-ČSL) však zdůrazňuje také snahu o větší spolupráci nemocnic. Nový systém podle úředníků i lékařů funguje. František Vorel z nemocnice České Budějovice uvedl, že průzkumy spokojenosti pacientů jsou trvale příznivé.

Proti transformaci však vystupují odbory a podle předsedy klubu ČSSD Jihočeského kraje Jiřího Zimoly je proti i opoziční sociální demokracie. Michal Cihla z Lékařského odborového klubu Jindřichův Hradec uvedl, že se obávají především centralizace péče a přesunu určité péče pouze do některých nemocnic. Náměstek hejtmana Jihočeského kraje ale projekt obhajuje: „Rozhodně to není opatření, které by mělo směřovat k nějaké fúzi všech nemocnic, k nějaké centralizaci.” Odboráři se chystají o vzniklé situaci s představiteli kraje jednat.