Vratěnín nemá obvodního lékaře a sanitka dorazí nejdřív za půl hodiny

Vratěnín (Znojemsko) - Do konce tohoto volebního období už nebude žádná obec, kam by nedojela rychlá záchranná služba do 15 minut. Tak zněl povolební slib vedení Jihomoravského kraje. Těsně před dalšími volbami jsou ale stále obce, jako například Vratěnín na Znojemsku, kde se pomoci dočkají nejdříve za půl hodiny.

Již několik let je situace ve Vratěníně a okolních obcích v zapadlém pohraničním cípu Znojemska tragicky stejná: místní se neustále musejí doslova obávat o zdraví. Tři roky zde není stálý obvodní lékař a sanitka nejbližší záchranné služby sem dorazí nejdříve za půl hodiny. Lidé tady proto už takřka rezignovali, v případě potřeby musejí volat rychlou záchrannou službu, jinou možnost nemají. Starosta Vratěnína Martin Kincl uvedl, že rychlá pomoc sem vždy dojížděla pozdě. Jsou ochotni to tolerovat, byli však zvyklí, že tu vždy byl obvodní lékař. Toho v současné době částečně zastupuje doktor z Vranova, ordinuje dvě hodiny týdně v Uherčicích a dvě hodiny na dalším obvodu v Bítově. Je mu 70 let a těžko říct, jak dlouho to ještě bude moct dělat.

Obec ve spolupráci s Jihomoravským krajem, který na lékaře vypisuje výběrové řízení, podala inzerát s nabídkou bytu a zařízené ordinace téměř zadarmo. Radní Jihomoravského kraje František Adamec (KDU-ČSL) vysvětlil, že kraj podobně jako obec může pouze vytvořit podmínky pro to, aby se sem podařilo praktického lékaře získat. I tak se nový obvodní lékař nenašel. Včasný příjezd rychlé záchranné služby, který má být podle zákona do 15 minut, slíbilo vedení Jihomoravského kraje zajistit ve všech obcích do konce volebního období. Podařilo se to ve většině případů, na Vratěnín se ale nedostalo.

Nadějí pro místní je plánovaný projekt česko-rakouské záchranky, která má vzniknout v budově bývalé celnice. To bude však nejdříve za tři roky. Obě země se už domluvily, nejdříve ale musejí zpracovat společný projekt a získat evropské dotace.