Obyvatelé Kolína nechtějí uprostřed sídliště velkou multifunkční halu

Kolín - Členové kolínského občanského sdružení Za životní prostředí Kolína se obrátili s peticí proti stavbě multifunkční haly uprostřed sídliště přímo na Poslaneckou sněmovnu. Stavbu prosazuje vedení města a vhodnější pozemek prý nemá. Jenže za obyvatele se postavila i opozice a případ začal zkoumat i ombudsman.

Vedení města, opozice i obyvatelé se shodují na tom, že mít v Kolíně multifunkční halu je nutnost. Zvlášť teď, když místní basketbalisté postoupili do extraligy. Ovšem kde ji postavit - na to se už názory různí. Radní vybrali jako nejvhodnější místo sídliště u Čechových Sadů. Radní Kolína Jakub Plašil (ODS) je toho názoru, že lepší místo v Kolíně není.

S tím ale nesouhlasí místní občanské sdružení Za životní prostředí Kolína. Obyvatelé sídliště sesbírali na petici asi 600 podpisů proti výstavbě haly v blízkosti jejich bytů. Členka občanského sdružení Jana Talichová se obává zhoršení životního prostředí, hlučnosti a prašnosti. Člen kolínského zastupitelstva Karel Molnár (ČSSD) si myslí, že opozici vadí i vykácení stromů, které tam tvoří přirozené zelené prostředí.

„Samozřejmě se ta hala vzápětí zase ozelení, zeleň se tam doplní a myslím si, že to bude velmi funkční a i hezký celek,“ nechal se slyšet Jakub Plašil. Multifunkční hala by měla sloužit nejen sportovcům, ale budou se v ní konat i společenské akce a koncerty - a to je další důvod odporu místních obyvatel. „Je potřeba si uvědomit, že žijeme ve městě, v živém organismu. S tím se lidé musí smířit a musí k tomu najít pozitivní přístup,“ uzavřel Jakub Plašil.

Členové občanského sdružení se chtějí v nejbližších dnech sejít na jednání jak s obyvateli Kolína, tak i s místními zastupiteli všech politických stran, aby mohli své námitky prodiskutovat osobně.