Pražské školy čeká revoluce ve stravování

Praha - Maso, knedlíky a omáčka se nejčastěji ocitají na talířích pražských žáků a studentů. To by se však mělo brzy změnit. Pražské školy totiž čeká doslova zemětřesení ve stravování. Některé školní jídelny přestanou vařit a budou jen vydávat obědy. Řada z nich také nevyhovuje hygienickým standardům a magistrátu a městským částem se rekonstrukce školních kuchyní nevyplatí. A změny se dotknou i jídel, například Praha 4 chce cenzurovat jídelní lístky.

Jídelny v každé základní a střední škole jsou minulostí. Městské části i magistrát sice nezruší kuchyně, ve kterých už investovaly do nového vybavení, ale jídelny nesplňující nové hygienické předpisy za méně peněz přestaví pouze na výdejny obědů. Takovou proměnu příští rok jen magistrát plánuje u šesti jídelen. „Soustředíme se hlavně na dovážení, protože máme vybudovány dvě velkokapacitní jídelny. Například ta na Praze 9 je schopna uvařit na 3000 obědů,“ říká náměstkyně primátora Marie Kousalíková.  

Dodávat obědy z velkokapacitních vývařoven do několika škol najednou ale může být logistický problém, říkají kuchaři. Jídlo musí skončit ve strávníkově břiše nejdéle čtyři hodiny od uvaření. „Nevím, co by rozvážení jídla obnášelo. Možná, že by jídlo rozvážením ztratilo na kvalitě,“ vyslovuje pochybnosti vedoucí školní jídelny Gymnázia Voděradská Hana Fejlková.

Některá stravovací zařízení, která se magistrát chystá přestavět pouze na jídelny, ale nebudou splňovat hygienické normy ani v budoucnu, a to kvůli nedostatku místa ve školních budovách. To je i případ Gymnázia na Sladkovského náměstí v Praze 3. „Jestliže budu na jedné chodbě dopravovat jídlo v jakékoli formě a zároveň tam budou šatny, tak si myslím, že by to hygiena nepovolila,“ obává se ředitel Gymnázia na Sladkovského náměstí Ivan Nef.   

Praha 4 si všechny školní kuchyně zatím ponechá. Hodlá se ale vměšovat do toho, co a z čeho se bude vařit. Mluví se dokonce o jednotném jídelníčku pro všechny školy. „Nechceme již nechat tvoření jídelníčku pro žáky na jednotlivých školách. Vidíme, že nevyhovují. Nelíbí se nám například velké množství knedlíků, omáček, uzenin,“ vysvětluje místostarosta Městské části Praha 4 Michaela Bartáková.   

A nejen to, školní kuchyně v této městské části by měly začít vařit také z biopotravin.