Karlovarská ubytovna v Drahovicích vyvolala další rozruch

Karlovy Vary - Karlovarský magistrát řeší další problém spojený s ubytovnou pro sociálně slabší v Drahovicích. Děti převážně romských rodin prý ničí vybavení dětských hřišť u přilehlé školky. V Drahovicích už před koncem školního roku kvůli šarvátkám hlídkovali kromě policistů i členové Národní gardy.

Vulgárními nápisy zničená tabule, cigaretami propálené krycí sítě pískovišť, injekční stříkačky a odpadky - tak vypadají hřiště u mateřské školy, když je opustí děti a rodiče z nedaleké ubytovny. Ředitelka Mateřské školy Drahovice Zdeňka Tichá informovala, že škody jdou do tisíců korun. Děti i dospělí z ubytovny podle vedoucí odpoledne přelezou plot a na rozzlobené zaměstnance školy reagují podrážděně.

Město nechá na školku namontovat dvě kamery, okolí budou častěji hlídat strážníci. To ale podle náměstka primátorky nestačí a radní proto připravují razantnější změny. Chtějí je ale nejprve projednat se zástupci romských sdružení. Předseda Romského občanské sdružení Karlovy Vary Ladislav Bílý se nechal slyšet, že uvítá řešení, které by situaci uklidnilo. „Ubytovna Drahomíra by se měla na startovací byty pro mladé rodiny,“ sdělil náměstek primátorky Karlových Varů Tomáš Hybner (ČSSD).

Ladislav Bílý potvrdil, že v pondělí pošle na ubytovnu a do školky skupinu terénních pracovníků, kteří zjistí podrobnosti a případně sjednají nápravu. Romské občanské sdružení nechce, aby se opakovala situace z konce června, a s radnicí bude o změnách jednat. Tehdy šlo o napadání prvňáků a podezření padalo právě na romské děti z ubytovny. Tehdy ve městě hlídkovala i Národní garda, což město nepovažovalo za šťastné řešení a uvažuje proto o radikálním řešení.