Loučovické papírny mají šanci přežít, soud povolil reorganizaci

Loučovice - Jeden z největších zaměstnavatelů v lipenské oblasti loučovické papírny se snaží zachránit výrobu. Kvůli nepříznivé finanční situaci se společnost dostala do úpadku a skončila v tzv. insolvenčním řízení. Konec to však být nemusí, soud i věřitelé výrobci povolili reorganizaci. Práce ve fabrice pokračuje a hromadné propouštění se zatím nechystá. Papírny se naopak snaží získat nové odběratele a stabilizovat podnik.

Papírenské stroje za uzavřenou bránou pracují. Kapesníky, utěrky a pleny ze skladů dál putují na evropské trhy, krize výrobu ovlivnila jen částečně. Generální ředitel společnosti Papírny Vltavský mlýn Petr Dušek uvedl, že výroba v současné době běží na 40 procent plného výkonu. Dva měsíce se potýkala společnost s ekonomickými problémy, které podle ředitele je způsobily vnější vlivy: zejména zvýšené ceny materiálů a energií. Soud, který se situací zabýval, dal výrobcům ještě šanci. Souhlasil s tím, aby úpadek řešili formou reorganizace a takový scénář podpořili i věřitelé. Znamená to, že management přijímá opatření, která by měla podnik zachránit. Ředitel Dušek dodal, že to je možnost udržet zaměstnanost.

Vývoj s napětím sledují na radnici, papírny patří k největším zaměstnavatelům v oblasti. S úlevou přijali zprávu, že papírny chtějí udržet většinu z 200 pracovníků. Starosta Loučovic Pavel Sládek zdůraznil, že papírny jsou důležitým centrem zaměstnanosti v této lokalitě. Také zástupci Úřadu práce v Českém Krumlově dění pozorně monitorují.

Papírna na břehu Vltavy funguje od konce 19. století, patří k předním českým výrobcům hygienických potřeb z papíru. Loni její tržby opět vzrostly a přesáhly miliardu korun. Klíčový reorganizační plán předloží zástupci společnosti věřitelům do 4 měsíců, jejich cílem je především zachování výroby.