Radnici ve Dvoře Králové ovládla ČSSD

Dvůr Králové - "Palácovým převratem" vyvrcholila politická krize na radnici ve Dvoře Králové. Zatímco ještě před 14 dny byla ve vedení města vesměs pravice, teď už městu vládne ČSSD. Bývalé vedení za krizí vidí hlavně pomstu.

Radnice ve Dvoře Králové nad Labem zamířila nalevo. Pomyslného kormidla se rozhodnutím zastupitelů ujali sociální demokraté, jejichž lidé obsadili posty starosty i místostarosty, které až do 11. září patřily ODS. Ta skončila v opozici. „Na dnešním ani na minulém zastupitelstvu nebylo řečeno, proč jsme byli odvoláni. Výsledek dnešního dovolení nerespektuje výsledek voleb,“ komentuje situaci dnes již bývalý místostarosta Jan Bém.  

Zastupitelé sice ODS nabídli, že podpoří jejich člověka Jana Béma na místo starosty. Chtěli ale, aby strana oslabila své pozice v radě města z původních tří lidí na dva. To občanští demokraté odmítli. Starostkou se tak stala zástupkyně ČSSD Edita Vaňková. „My jsme stále předpokládali, že se s ODS dohodneme, jednání však ztroskotala,“ přiznává novopečená starostka Edita Vaňková. „Se třemi mandáty bychom do toho bývali šli,“ říká Jan Bém.  

Poté, co zastupitelé místostarostou zvolili sociálního demokrata Vasila Bibena, podoba vedení radnice se přiblížila té z roku 2006. Tehdy byli Vaňková i Biben na pozicích místostarostů. „Nebylo to naším prvoplánovým záměrem, aby ČSSD vystřídala ODS v čele radnice. Dopadlo to tak, že se tímto způsobem řešila krize,“ vysvětluje nově zvolený místostarosta Vasil Biben.     

Druhým místostarostou je už od minulého zastupitelstva představitel Volby pro město Pavel Kraus. Edita Vaňková se do kroniky města zapíše jako vůbec první žena, která stanula v jeho čele.