Agentura CzechInvest chystá větší využití brownfieldů v Královéhradeckém kraji

Královéhradecko - Až 750 opuštěných a zdevastovaných lokalit ve městech a obcích, které by se daly využít k výstavbě a novým projektům, se podle odhadů agentury CzechInvest nachází v Královéhradeckém kraji. Agentura se snaží tyto plochy nabízet investorům. V zemi je takových volných lokalit asi 10 tisíc.

Opuštěné území uvnitř města vhodné k zástavbě se nazývá brownfield. Typickým příkladem je areál obilního sila postavený v roce 1901 ve čtvrti Kukleny v Hradci Králové. Mluvčí královéhradeckého magistrátu Václav Svoboda se nechal slyšet, že jako místo s velkou architektonickou hodnotou bude silo zapsáno seznam kulturních památek.

I přesto se silo dostalo se souhlasem soukromého vlastníka na seznam lokalit uvnitř měst a obcí, které vládní agentura CzechInvest nabízí investorům. V Hradeckém kraji jich zatím zmapovala 244. Přivést investora není jednoduché, zájem je jen o pět procent lokalit. Jiří Nykodým z agentury CzechInvest informoval, že brownfield většinou potřebuje dlouhodobou rekonstrukci, což bývá často velmi nákladné.