Ústí nad Labem se může pustit do opravy muzea

Ústí nad Labem - Ústecká radnice přeci jen začne opravovat městské muzeum. Vyklizeno bylo už před dvěma lety, ale město nakonec státní dotaci na opravu ve výši 65 milionů vrátilo a od rekonstrukce ustoupilo. V současné době se prokázalo, že se vyčkávací taktika vyplatila, město doplatí pouze zlomek předpokládané částky.

Již druhý rok vypadá městské muzeum zanedbaně, v okapech rostou břízy, na nádvoří bodláky a vzácné exponáty jsou uložené v provizorních depozitářích. Nyní však ústecká radnice ale hlásí změnu, ještě letos začne rekonstrukce. Václav Houfek z Muzea města Ústí nad Labem uvedl, že pokud by tento stav trval déle než tři roky, sbírky by byly určitě ohroženy. Jak dodal náměstek primátora Ústí nad Labem Jan Řeřicha (ODS), stavět se může začít ihned, město má totiž stále platné stavební povolení.

Z evropských fondů teď Ústí dostane na opravu 337 milionů korun, což je pětkrát víc, než před dvěma lety nabízel stát. Podle radních se tedy vyčkávací taktika vyplatila, město doplatí jen třicet milionů. Náměstek Řeřicha ujistil, že 30 milionů město na stavbu jistě najde. Radní Tomáš Jelínek (Sdružení pro zdraví sport a prosperitu) si myslí, že to byla rozumná úvaha. Vadí mu jedině, že se muzeum předčasně vystěhovalo. Mluvčí Magistrátu města Ústí nad Labem Milan Knotek podtrhl, že zařízení sice rok stálo, z veřejných prostředků se však ušetřily stovky milionů korun. Podle některých opozičních zastupitelů ale mohlo být muzeum opraveno už dávno a za podstatně méně peněz, radní Jaroslav Kubín (KSČM) neví, jak se došlo k částce 365 milionů na celou akci.

Největší oponenti se teď chystají hlídat průběh výběrového řízení, aby oprava nakonec nestála 400 milionů. Jak kritici tvrdí, ve městě, kde je radnice schopna zaplatit za rekonstrukci šesti záchodů v kulturním domě dvanáct milionů korun, je možné všechno.

Exponát muzea
Zdroj: ČT24