Stovky zájemců se prošly novou karlovarskou arénou

Karlovy Vary - První den otevřených dveří v nové karlovarské multifunkční aréně přilákal téměř tisícovku zvědavců. Hala sice ještě není zcela dostavěná, poslední dokončovací práce ještě probíhají. Než ale bude zkolaudovaná, plánuje město Karlovy Vary pro zájemce ještě nejméně jednu prohlídku. Slavnostní otevření je v plánu na květen příštího roku. Hala bude sloužit místním hokejistům nebo Mezinárodnímu filmovému festivalu Karlovy Vary.

Protože se v areálu multifunkční arény stále pracuje, nemohli ho lidé volně procházet, ale pohybovali se pouze v organizovaných skupinách. Mělo je na starost 12 průvodců. Prohlídkový okruh trval zhruba půl hodiny a průvodci vysvětlili návštěvníkům všechny podrobnosti související se stavbou i jejím provozováním. „Přijel jsem z Ostrova, abych viděl to, o čem se v regionu tak debatuje. Jsem příjemně překvapen. Region si takovou stavbu zaslouží, i když financovat její provoz bude náročné,“ řekl Milan Matějka.

Na stavbě arény finišují hrubé stavební práce. Lidé dnes mohli například sledovat, jak se pokládají topné spirály pod budoucí ledovou plochu. Tato zdánlivá nelogičnost řadu z nich zaskočila. Ale dostalo se jim hned odborného vysvětlení. Pod chladicím okruhem musí být topný, aby nepromrzalo podloží pod ledovou plochou. „Lidi zajímalo mnohé. Například to, jak budou vypadat sedadla, kde budou šatny a střídačky hráčů nebo kolik bude k dispozici občerstvení,“ poznamenal náměstek primátorky Petr Keřka.

Ještě letos začne montáž všech hlavních technologií do arény. Kolaudace celého areálu by mohla přijít na řadu v únoru, stavbařům se daří plnit harmonogram prací i přes některé zásadní změny v projektu. Týkaly se především interiéru, jehož část byla přizpůsobena tak, aby mohla aréna sloužit jako velký sál pro projekce při Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. „Vznikla tady speciální projekční kabina a také zvukové izolace haly jsou mnohem důkladnější,“ konstatoval Petr Keřka.

Ostrý provoz začne v nové aréně příští rok v květnu, kdy se v ní uskuteční od 6. do 17. května mistrovství světa elitní skupiny A handicapovaných hokejistů. Slavnostní otevření arény je pak naplánováno předběžně na 3. července souběžně se zahájením 44. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. „Pořadatelům festivalu arénu nabídneme jako největší projekční sál, jichž je ve městě nedostatek. K dispozici bude dokonalá promítací technologie,“ dodal Keřka.

Za práce při budování arény, které začalo loni v únoru, dosud firmy vyfakturovaly přes 400 milionů korun. Z toho byla 150 milionů korun státní dotace, zbytek hradilo město z loňského a letošního rozpočtu. Letos začnou Karlovy Vary čerpat peníze z úvěrového rámce ve výši 600 milionů korun. „Pro letošek a příští rok máme k dispozici na investice také více než 90 milionů korun od Karlovarského kraje. S financováním stavby žádné problémy nemáme,“ uvedl Keřka.

Mezi hlavní uživatele arény bude po jejím dokončení patřit hokejový klub HC Energie, finalista extraligy, a jeho oddíly od nejmenších školáků až po první tým. Halu s kapacitou kolem 6 tisíc míst staví sdružení firem Syner, Baustav a Metrostav. Je největší investicí města v jeho novodobé historii. Za sporné losování v tendru na tuto zakázku udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže městu pokutu půl milionu korun.