Ve východních Čechách se rozmáhá tankování bez placení

Pardubice - Pardubická policie pátrá po muži, který okradl několik čerpacích stanic. Krádeží pohonných hmot přibývá nejen na východě Čech a objasněnost těchto případů není velká. Podle policie těchto krádeží přibývá úměrně s tím, jak roste cena pohonných hmot.

Scénář je vždy stejný. Na čerpací stanici přijede vůz, často s kradenou poznávací značkou, řidič natankuje plnou nádrž a místo placení rychle odjíždí. Než obsluha zareaguje, auto už je dávno pryč: „Přijede ke stojanu, natankuje, sedne do auta, ani se nerozhlédne a odjede. Většinou mají tito zloději kradenou značku, nebo nemají značku vůbec. Špatně se to potom dohledává.“

Například pardubičtí policisté vyšetřují desítky takových krádeží. „Nárůst jsme zaznamenali, jen od začátku tohoto roku evidujeme už 110 těchto případů,“ uvedla mluvčí Policie ČR Pardubice Markéta Janovská. Majitelé čerpacích stanic u nás tímto způsobem přijdou o stovky tisíc korun ročně, zabránit takovým krádežím je prakticky nemožné. Pokud je znát, že by takový člověk mohl být agresivní, je lepší podle pumpařů jít mu z cesty.

Někteří zloději se specializují výhradně na tento typ krádeže. Právě na východě Čech policisté nyní pátrají po muži, který už tímto způsobem okradl několik majitelů čerpacích stanic. Markéta Janovská potvrdila, že hledaný několikrát natankoval a ujel. Nejen v Pardubicích, ale zřejmě po celých východních Čechách.

Palivová nádrž
Zdroj: ČT24