V Sezimově Ústí unikl jedovatý plyn

Jižní Čechy - Pronikavý zápach plynu vyděsil brzy ráno obyvatele Sezimova Ústí. Plyn unikal z cisterny, kterou nechal italský řidič zaparkovanou u nedaleké benzínky. Hasiči přijeli na místo krátce po třetí hodině ráno. Tři lidé – strážník městské policie a dvě ženy z obsluhy čerpací stanice se nadýchali plynu a skončili v nemocnici. Podle vedoucího lékaře ZZS v Táboře Milana Kratochvíla měli všichni příznaky podráždění horních dýchacích cest.

Vedení radnice okamžitě o úniku plynu informovalo obyvatele a vyhlásilo krizový stav. Policie pak uzavřela příjezdové cesty do města. „Přijela i Inspekce životního prostředí a po zhodnocení jsme došli k závěru vyrozumět občany města, aby nevycházeli, zavřeli okna a dveře, odklonily se také linky autobusové dopravy,” uvedl řídící důstojník HZS v Českých Budějovicích Ladislav Karda.

Milan Kratochvíl vysvětluje, že látkou, která unikla, byl tetrahydrothiofen, což je plyn, který se přidává k zemnímu plynu kvůli charakteristickému zápachu. Řidič kamionu ve městě na noc náklad odstavil a nevšiml si pootevřeného ventilu na cisterně, do ovzduší tak uniklo velké množství nebezpečné látky. Kvůli inverzi se plyn držel v ovzduší až do deváté hodiny ráno. Pak radnice krizový stav ve městě odvolala.