Betonstav nedodržel smlouvu, Hradci Králové dluží přes devět milionů korun

Hradec Králové - Magistrát města Hradce Králové vymáhá soudní žalobou devět milionů korun na teplické firmě Betonstav za krach veřejné zakázky. Firma Betonstav měla do června minulého roku v Hradci jako vítěz veřejné soutěže postavit dvoupodlažní parkoviště. Betonstav ale do současné doby, jeden a čtvrt roku po termínu, stavět vůbec nezačal a penále platit odmítá.

Podzemní garáže s téměř dvěma sty místy, které centrum města tolik potřebuje, zůstávají pro město pouhým snem. Nedodrženou smlouvu, kterou se Betonstav zavázal k dokončení stavby v zóně Aldis, firmě radnice města vypověděla. Možnost, že se firma potýká s finančními problémy, popírá skutečnost, že si Betonstav zaplatil reklamu na teplickém fotbalovém stadionu.

„Betonstavu jsme vystavovali tři faktury po různých částkách, které firma nezaplatila, a v tuto chvíli nereaguje na naše výzvy a upomínky k zaplacení. Celkem vymáháme devět milionů korun a úroky z prodlení,” objasnil situaci okolo plateb mluvčí Magistrátu Hradce Králové Václav Svoboda. O žalobě hradeckého magistrátu rozhodne soud v Teplicích. Ještě v únoru loňského roku ředitel Betonstavu Bohuslav Blahuš zpoždění plateb vysvětloval a sliboval nápravu: „Stavbu zahájíme v únoru, nejpozději v březnu a v šestém měsíci bude hotovo.” V porovnání s dnešním stavem staveniště znějí slova manažera Betonstavu úsměvně.

Jaké jsou možnosti řešení současné situace, nastínil Václav Svoboda: „ Nyní probíhají další jednání o tom, kdo by mohl celou stavbu převzít. Jedním z řešení je i vypsání nové veřejné soutěže.”

Na městské garáže v hodnotě 22 milionů korun má navazovat multifunkční objekt za 300 milionů, který slíbil postavit ve své režii Betonstav. I z toho důvodu veřejnou zakázku vyhrál. Na žádost o vyjádření firma Betonstav odpověděla: „Problém nemíníme řešit přes média. Začátkem září chtějí naši právníci jednat s městem.”