Bílá Voda na Jesenicku na řádové sestry nezapomíná

Bílá Voda (Jesenicko) - Přesně před 58 lety zavřeli komunisté přes 700 ženských klášterů. Během jediné noci z nich muselo odejít přes 10 tisíc řádových sester, mnoho z nich režim vyhnal do pohraničí. V jeden z největších internačních táborů se proměnila Bílá Voda na Jesenicku, památku řádových sester teď přišlo uctít na zdejší hřbitov asi tři sta lidí.

Bílá Voda je zapadlá vesnička poblíž českopolské hranice, za 40 let nuceného pobytu se tu vystřídaly asi 2 tisíce řeholnic. V roce 1950 tu skončily i sestry z Kongregace Svatého Cyrila a Metoděje ve Velehradě. „Oni nám neřekli, kam nás z Litoměřic vezou,“ uvedla sestra Čáslava. „Přijely jsme po půlnoci, první noc jsme přespaly na kufrech,“ dodala. Sestra Jiřina doplnila, že tu nebylo hygienické zařízení a kuchyň. Musely si upravit jednotlivé místnosti.

Řádové sestry neměly z počátku na čem spát, čím si zatopit a trpěly hladem. Místní lidé jim později nosili jídlo, ony jim pomáhaly na polích. Většina z řeholnic ale nevnímá nucený pobyt jako ponížení či křivdu. Jak řekla sestra Jiřina, tyto potíže je naopak sjednotily se sestrami z jiných řádů. Kanovník Královské kolegiátní kapituly sv. Petra a Pavla na Vyšehradě Anton Otte to již tenkrát považoval za sprosté ponižování.

Dnes už v Bílé Vodě řádové sestry nejsou, po roce 1989 se ty, které přežily, postupně vrátily do svých domovských klášterů. Jejich odchodem po roce 1989 se podle ředitelky Státního okresního archivu v Jeseníku Bílá Voda Bohumily Mincové prakticky vylidnila.

Většina budov po řádových sestrách je teď prázdná. V klášteře piaristů pomáhají nemocným a potřebným dobrovolníci, jsou mezi nimi například bývalí alkoholici, vězni nebo bezdomovci. Klášter chtějí postupně opravit.

Na bělovodském hřbitově odpočívá přes 700 řeholnic asi 15 řádů a kongregací, patří proto mezi kulturní památky. Nikde jinde v Evropě jich nepochovali víc.