Odpůrci plánovaného okruhu přes Suchdol demonstrovali v centru Prahy

Praha - Na náměstí Franze Kafky se dnes sešli odpůrci silničního okruhu na severozápadě Prahy, který má vést přes Suchdol. Obávají se totiž toho, že ministerstvo pro místní rozvoj, které bude posuzovat jejich odvolání proti územnímu rozhodnutí na stavbu okruhu, rozhodne ve prospěch stavby jižní varianty. Územní rozhodnutí vydal pražský magistrát na konci srpna. Dnešní demonstrace se zúčastnilo na 150 lidí.

Demonstrantům vadí, že okruh by měl mezi Ruzyní a Březiněvsí vést takzvanou jižní variantou přes Suchdol. Jižní varianta je podle nich dražší, nákladnější by byl i její provoz. Navíc by neoddělovala městskou a tranzitní dopravu, jak to údajně u takovýchto komunikací požadují evropské předpisy.

Jižní variantu prosazuje ministerstvo dopravy, Ředitelství silnic a dálnic i pražský magistrát. Jeho stavební odbor vydal pro okruh na konci srpna územní rozhodnutí, odpůrci se ale proti němu odvolali. Jejich odvolání teď bude posuzovat ministerstvo pro místní rozvoj. Jeho rozhodnutí bude konečné, napadnout je bude možné pouze soudní žalobou.