Průtahy s likvidací nebezpečné skládky v Pozďátkách

Jihlava - Již řadu let ohrožuje životní prostředí v Pozďátkách na Vysočině nebezpečná skládka toxického odpadu. Její sanace má být zahájena ještě letos. Vláda zatím ale neschválila odkoupení ani likvidaci skládky. Premiér Mirek Topolánek přitom sliboval, že jasno bude do konce září. Ministr Bursík chce materiál předložit v říjnu a navrhuje v něm odkoupení od současného majitele firmy Logika. Jiný názor má ale ministr financí.

Skládka nebezpečných toxických látek musí z Vysočiny zmizet co nejdřív. Na tom se shodují premiér Topolánek i ministři Bursík a Kalousek. Prázdninové sliby premiéra Topolánka o tom, že vláda nejpozději do konce září rozhodne, co bude se skládkou v Pozlátkách, však padly. Vláda o tom bude rozhodovat nejdřív v říjnu, teprve pak dojde na podpis smlouvy s majitelem - italskou Logikou. Tím se ale oddaluje i termín plánované likvidace skládky. „Jak generální ředitel Diama pan Jež, tak i pan ministr průmyslu pan Říman se chystají znovu si prohlédnout skládku v Pozďátkách. Mělo by to být 13 října,“ informuje hejtman kraje Vysočina Miloš Ostrčil. „Peníze na odkoupení ve výši 23 milionů korun jsou pro nás už na cestě,“ dodává generální ředitel Diama Jiří Jež.

Jenže to ministr financí popřel. Peníze na likvidaci skládky, kterou má provést státní firma Diamo, pustit chce, za odkoupení od Logiky platit nechce. „Stát musí rychle sanovat svými prostředky skládku. Nejsem však úplně přesvědčen, že by měl za její nákup ještě něco platit,“ domnívá se ministr financí Miroslav Kalousek. „V této souvislosti hovoříme o vyšší částce, než je 10 milionů korun. Je nutné také říct, že mezi uznatelné náklady patří nejen kupní cena, ale i peníze, které do toho majitel investoval,“ vysvětluje mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.  

Sanace skládky přijde podle hrubých odhadů likvidátora na 380 milionů korun. Stát chce víc než polovinu peněz získat z pokladny EU.