Kardiocentrum v Karlových Varech zahájilo činnost

Karlovy Vary - Projekt kardiocentra v Karlových Varech kritizují někteří odborníci a poukazují na to, že nemocnice není na provoz nového pracoviště dostatečně připravená. Přes tyto názory zahájil kardiologický sál svou činnost a připravuje se i samostatné lůžkové oddělení.

Výzva, kterou podepsalo pět primářů v Karlových Varech, měla upozornit na to, že základní oddělení nemocnice nefungují dobře. Uzavřená je část lůžkového oddělení na interně. Na odděleních chybí sestry. Vedení nemocnice mělo nejprve vyřešit tyto problémy, vysvětluje primář kožního oddělení důvody petice. „My varujeme před tím, aby nevznikla chyba, která by ohrozila životy lidí,“ obhajuje svůj postoj primář Tomáš Pospíšil. „Tady se nestalo, že by byl pacient odmítnut z hlediska poskytnutí akutní lůžkové péče,“ argumentuje výkonný ředitel Karlovarské krajské nemocnice Jan Ferenc.   

Podle hejtmana někteří primáři odmítají všechno co je nové. „Bojí se konkurence, bojí se příchodu nových lidí, nových odborníků, kteří přinášejí nové dovednosti, nové technologie,“ tvrdí hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel.

S tím ale zdravotní ředitel krajské nemocnice nesouhlasí. Podle něj primáři peticí jen varovali před problémem. Na rozvoji nemocnice ale spolupracují. Například na projektu centrálního příjmu. „Dali dohromady celou tu studii a celý ten projekt. Takže jak to, že se staví proti. Nestaví. Je snad dneska problém říct svůj názor?“ ptá se zdravotní ředitel nemocnice Jiří Štefan.

Podle ředitele nikdo ze zaměstnanců nemocnice nepochybuje o významu kardiologie. Na operace srdce musely stovky pacientů z regionu dojíždět až do Plzně. I to byl důvod, proč kraj nové oddělení prosazoval. „Víme, že kardiovaskulární choroby dneska představují největšího zabijáka v západním světě,“ připomíná primář intervenční kardiologie karlovarské nemocnice Michal Paďour.

Od 1. listopadu bude pacientům kardiologie sloužit 15 lůžek. Už začátkem příštího roku pak bude vedení nemocnice žádat dotace EU na další rozvoj kardiologického oddělení.