Východočeská galerie v Pardubicích vede s městem spory o moderní umění

Pardubice - Netradiční výstava výtvarníka Krištofa Kintery ve Východočeské galerii v Pardubicích narazila na nepochopení úřadů. Součástí expozice vizuálního umění mělo být dočasné umístění jednoho z děl přímo na náměstí. Přestože galerie se stavbou plastiky původně počítala, město ji umělci nakonec nepovolilo.

Místostarosta Městského obvodu Pardubice I. Jiří Lejhanec (ODS) sdělil, že hlavní problém tkví v umístění stavby, které by prý bylo velmi náročné. Proti rozhodnutí pardubického obvodu se Východočeská galerie ohradila a podala odvolání. Jiné náhradní prostory se jí narychlo sehnat nepodařilo.

Šárka Zahálková z Východočeské galerie v Pardubicích se nechala slyšet, že podobné výstavy patří ke kulturnímu životu. Podle autora výstavy Krištofa Kintery jde jen o další důkaz nepochopení a současného přístupu k modernímu umění v České republice. Přesto doufá, že se tento přístup změní.

Zákaz přišel nedlouho poté, co město otevřeně kritizovalo údajně provokativní a nevkusné práce mladých umělců v galerii Mázhaus. Jiří Lejhanec však prohlásil, že nejde o žádný boj proti umělcům. Dílo mělo stát na Pernštýnském náměstí po dobu jednoho měsíce.