Hradec Králové se soudí s firmou Strabag

Hradec Králové - Dnešní den měl být pro obyvatele Hradce Králové tak trochu výjimečný. Mělo se otvírat opravené Riegerovo náměstí, ale neotvíralo. Stavba nabrala zpoždění podobně jako nedaleký autobusový terminál, který otevřeli letos v létě téměř s ročním skluzem. Město proto zabavilo dodavateli, firmě Strabag, bankovní garanci 80 milionů. Ta chce peníze zpátky a město zažalovala.

Měla to být velká sláva, ale je z toho velká nepříjemnost. Právě dnes se měla na frekventované Riegerovo náměstí u hradeckého nádraží vrátit doprava. Náměstí ale hotové není. „Podle našich odhadů má společnost Strabag na Riegerově náměstí zpoždění zhruba měsíc,“ odhaduje mluvčí hradeckého magistrátu Václav Svoboda.  

Stanovisko firmy Strabag vidí příčiny zdržení jednoznačně: „Protože investor nepředal část staveniště v dohodnutém termínu, nedokončí k 30. září Strabag všechny práce. Stavbu dokončíme koncem října,“ říká se v něm. „Zpoždění rozhodně není zaviněné městem. Staveniště bylo předáno firmě Strabag dokonce s půlročním předstihem. Podle smlouvy je možné uplatnit penále přesahující 100 000 korun denně, které samozřejmě uplatníme,“ kontruje Václav Svoboda.    

Jako sankci za zpoždění stavby autobusového terminálu o deset měsíců Hradec zabavil Strabagu bankovní garanci 80 milionů korun. Firma v odvetě město zažalovala a chce peníze zpět. „Podle stanoviska našich právních zástupců čerpal investor bankovní záruku neoprávněně,“ tvrdí zástupci firmy. „Hradec Králové čerpal tuto sankci zcela oprávněně, protože Strabag nesplnil podmínky, které byly součástí smlouvy,“ odkazuje na její text mluvčí Svoboda.  

Netypický projekt jsme museli předělat, jiná je fasáda, jiná plachta, to nás zdrželo, bránil se dodavatel. „Druhý problém je víc na naší straně. Vzali jsme si na ocelovou konstrukci jako subdodavatele firmu, která prakticky zanikla, zkrachovala,“ uznává předseda představenstva firmy Strabag Jiří Svoboda. Zároveň nepřímo přiznává, že na terminálu prodělali desítky milionů.

Dříve spolupracující a dnes soupeřící zástupci hradecké radnice a firmy Strabag se tak nakonec sejdou před soudem, poprvé v říjnu.