V Chebu dnes mají Noc věží

Cheb - Takzvanou Nocí věží slaví v Chebu výměny helmic na kostele sv. Mikuláše. Dosavadní, asi šestimetrové, nahradilo třiadvacet metrů vysoké zastřešení. Provizorní helmice byly na kostele od bombardování Chebu na konci druhé světové války. Zlatým hřebem oslav bude noční nasvícení věží.

Stovky návštěvníků přijelo podpořit i několik autobusů ze sousedního Německa. Lidé z Chebu mají být opravdu na co hrdí - když se před několika dny měnilo zastřešení v Praze na Malostranské besedě, vážila nejtěžší cibulovitá konstrukce šest tun; tady v Chebu vážila každá ze dvou helmic čtyřiadvacet tun. Na vysoké věže je posadil jeřáb, který se jinak používá při stavbě větrných elektráren, což bylo unikátní technické řešení.

Potřebných devět milionů korun na nové helmice se z velké části vybralo ze sbírky, kterou inicioval bývalý starosta Václav Jakl. Sbírka vynesla dva a půl milionu korun. Další potřebné peníze přišly z města a ze státních dotací. Obyvatelé Chebu vnímali osazení původního zastřešení na kostelní věže jako velký dluh. Věže ho měly dostat už těsně po válce, v roce 1945. Peníze však nakonec zbyly jenom na provizorium. Projektant a člen nadace Historický Cheb Luděk Vystyd si myslí, že peníze tehdy někdo ukradl.