Studenti gymnázia F. X. Šaldy chtějí pokořit matematický rekord

Liberec - Do Guinessovy knihy rekordů se chtějí dostat studenti gymnázia F. X. Šaldy v Liberci. A to matematickým maratonem. Aby pokořili stávající rekord, musí absolvovat 40 hodin souvislé výuky matematiky.

Matematika - pro většinu lidí strašák a ten nejhorší předmět ve škole. Ne tak pro studenty 2. B. Jejich třída má královnu věd v takové oblibě, že se rozhodla strávit s ní nepřetržitě skoro dva dny. „Zájem byl obrovský, spíš jsme museli vylučovat, než přemlouvat někoho, aby se účastnil,” řekl organizátor matematického maratonu Štěpán Křeček.

Nakonec to byli učitelé, kteří zpočátku studenty od maratonu zrazovali. Oblíbený matikář je ale podržel. „Dnes se každý chlubí, že matematikou prošel s odřenýma ušima, takže když o to mají děti zájem, tak je naopak musím podpořit,” vysvětlil učitel matematiky Vítězslav Pěnička.

Během maratonu tak studenti probírají to nejlepší z matematiky od prvního až do čtvrtého ročníku. Nevyhnou se písemkám ani zkoušení u tabule. Navíc jsou pod stálým dozorem Agentury Dobrý den, která kontroluje i jejich zápisky v sešitech. „To už mám vysledované, kdo tomu opravdu rozumí. Takže vezmu jeho sešit a kontroluji to podle něho, protože tak polovinu věcí absolutně nechápu, co probírají,” řekl Petr Kubát z pelhřimovské agentury Dobrý den.

Těžší než vypočítat kvadratickou rovnici je tak pro studenty neusnout, jinak ze soutěže vypadávají. I po dvaceti hodinách jsou ale všichni fit. Když učitel i jeho žáci vydrží do dnešní půlnoci, ocitnou se v Guinessově knize rekordů. A to je pro účastníky matematického maratonu velká výzva.