Někdejší kolonie Buďánka má naději na oživení

Praha - Bývalá dělnická kolonie Buďánka v pražských Košířích má konečně naději na oživení. Společnost Geosan, která vyhrála výběrové řízení, tam staví nové byty a park.

Památková zóna zchátralé a opuštěné kolonie by měla být obnovena. Společnost Geosan počítá s částečnou rekonstrukcí stávajících domů. Součástí projektu je i výstavba nových bytových domů.„Budou zachovány tři budovy, z nich jsou dvě ještě obývané. Zbytek bude odstraněn,” řekl architekt Jaroslav Slavíček. Podle společnosti by nové domy měli být rozmístěny podle původních cest. Tím zůstane zachován urbanizační ráz kolonie. Navíc budou obnoveny původní pěší cesty, které tam historicky vznikly.

Současný projekt předpokládá, že vznikne přibližně 70 bytů. Celý bytový komplex bude navíc doplněn garážemi a parkem. Počítá se i s využitím zrekonstruovaných budov. Jedna z těch zachovaných budov bude sloužit jako restaurace, která bude tématicky zaměřená na historii kolonie Buďánka.

Jednání o konečné podobě však stále probíhají. Podle Bořivoje Daňka z odboru památkové péče pražského magistrátu totiž v prvotní studii byly nesourodé prvky, které architektonickým řešením nerespektovaly historickou strukturu a zástavbu.

Původní dělnická kolonie byla postavena v první polovině 19. století. Od počátku 90. let 20. století ale chátrá a ztrácí svou historickou hodnotu.

Podoba projektu kolonie Buďánka není ještě konečná. Pokud ale půjde vše podle plánu, nové byty by měly stát přibližně v roce 2010.