Smyšlený útok na Romy problematizuje situaci v Rokycanech

Rokycany - Smyšlený srpnový útok na Romy v Rokycanech zneklidnil hladinu veřejného života ve městě. Právě tento "útok" totiž podnítil následné romské protesty, obviňování z rasismu a útisku místních Romů. Vyšetřování policie odhalilo nejen lež v pozadí celého případu, ale svůj postoj k údajnému útisku rokycanských Romů změnila i radnice. Policisté navíc obvinili Romku, která si celé napadení vymyslela, z trestného činu křivého obvinění.

24. srpna, hned druhý den po údajném rasovém útoku v jednom z místních nonstopbarů, se v Rokycanech konal protestní pochod. Z úst Romů při něm padala slova o neonacistických živlech, fyzickém napadání i dlouholeté nečinnosti policie. Policejní vyšetřování však ukázalo, že si Romka rasový útok vymyslela. „V inkriminované době, kdy k fyzickému útoku došlo, vůbec na místě nebyla,“ předkládá závěr policejního vyšetřování mluvčí rokycanské policie Jana Tomková. „Bylo to zjištěno z kamerového systému, který je umístěn před restaurací, a z dalšího vyšetřování,“ doplňuje jí rokycanský policejní ředitel Josef Svoboda.  

Policejní závěry podle starosty města situaci zásadně mění. „Demonstrace Romů byla vyvolána na základě podvodu a jsem rád, že policie ten podvod odhalila,“ svěřuje se starosta Rokycan Jan Baloun.

Romové po údajném rasově motivovaném útoku volali po začlenění do komise prevence kriminality, která by útisk Romů ve městě systematicky řešila. Žádný z Romů, ale hned na její příští zasedání nepřišel. Nikdo z oslovených romských činovníků se nechtěl k současné situaci v Rokycanech vyjádřit. „Situace se pro nás hodně změní. Kdyby totiž došlo k rasovému útoku, tak by měly Rokycany problém,“ domnívá se starosta Baloun.  

Rokycany se obávají, že by se mohly stát kolbištěm různých extremistických skupin, které se angažují v rasové problematice. A už se tak podle starosty částečně děje. Po medializaci údajného rasového útoku a následné demonstraci Romů je v Rokycanech ohlášena řada akcí. Ohlašují je extremistické skupiny z obou stran pomyslné barikády.