Liberec chce vyřešit miliardový dluh vydáním dluhopisů, ty budou stát další miliony

Liberec – Dluhopisy za více než miliardu korun chce letos vydat město Liberec. Severočeská metropole se zadlužila především výstavbou multifunkční haly. Podle vedení města jsou dluhopisy nejvýhodnějším řešením finančních problémů, opozice míní, že je to už jediná zbývající možnost. Ovšem právě proto podpořila vydání městských dluhopisů drtivá většina zastupitelů.

Po dostavění multifunkční Tipsport areny zůstal v libereckých městských financích dluh ve výši 1,65 miliardy korun. Opoziční zastupitelé dnes opakují své argumenty proti výstavbě haly. Dluhopisy ale podpořili – především proto, aby město nemuselo vzít peníze odjinud, například omezit výdej peněz na opravy silnic nebo na školky. „Město tím nepřímo přiznává, že úvěrové zatížení, které bylo způsobeno mimo jiné stavbou multifunkční arény, nebylo zvládnuté,“ kritizoval vedení města opoziční zastupitel Jan Korytář.

Vedení města ale tvrdí, že jsou dluhopisy výhodné. Liberec prý nebude muset zastavit majetek a navíc vydělá z úroků na účtu, kam půjdou peníze z dluhopisů. „My jsme se rozhodli, že pro město bude výhodné pokusit se získat jednotné financování,“ uvedl primátor Jiří Kittner. Zisky z úroků mají být podle něj v řádu desítek milionů korun.

Samotné vydání dluhopisů připraví město o další miliony. Nejprve si totiž musí nechat zpracovat audit s ratingem od mezinárodně uznávané společnosti. Jeho vytvoření má stát 12 milionů korun.