Hradec má nepoužitelnou sportovní halu a hrozí soudem

Hradec Králové - V Hradci Králové doutná spor mezi městem a firmou Metrostav. Ta je podle města zodpovědná za vážně poškozenou podlahu v nové sportovní hale v Hradci Králové-Třebši, která byla otevřená letos v květnu. Díky spodní vlhkosti se podlaha zvlnila a magistrát halu musel uzavřít. Nyní hledá toho, kdo za to může. Firma Metrostav ale odmítla reklamaci uznat v podobě, jak ji podala radnice, tedy, že viníkem je dodavatel. Spor možná skončí soudem, protože radnice chce v krajním případě škody vymáhat po dodavateli.

Je v hale zvlněná a tedy nebezpečná palubovka? Můžeme za to my, ale také město jako investor, tvrdí Metrostav. „Hlásíme se k tomu, že byly určité nedostatky v technologickém postupu kladení podlahy. Ale důvodů, které způsobily zkroucení podlahy, je víc,“ hájí Metrostav jeho mluvčí František Polák.   

Metrostav vidí chyby v projektu, například ve špatném větrání haly. Posudek, který si nechal zpracovat, se ale podle ředitelky Správy nemovitostí obrací proti němu. Tvrdí, že beton pod palubovkou je vlhčí, než normy připouštějí. „Podlaha byla položená v rozporu s technologickým postupem. Byla položena dřív, než byl beton dostatečně vyschlý,“ cituje z posudku ředitelka Správy nemovitostí Hradec Králové Zdeňka Rychterová.„ “Podle mého názoru je v tomto případě chyba na straně zhotovitele," doplňuje náměstek hradeckého primátora Josef Malíř.  

Hala za 75 miliónů korun měla sloužit 35 tisícům občanů Hradce od začátku září. Podle vedení radnice zůstane uzavřená nejméně do konce roku. „V září nám vznikla škoda řádově 100 000 korun, ale od října je to cca 200 000 korun, protože hala už měla běžet na plné obrátky,“ vyčísluje škody Zdeňka Rychterová.

Radnice připustila i krajní variantu, že halu opraví sama a zatím na své náklady. „V tomto případě by se musela podlaha přinejmenším sundat a důkladně vysušit,“ tvrdí Josef Malíř. „Pokud se s městem dohodneme, že každý odstraní ty vady, které jdou za ním, tak jsme schopni opravit to tak, aby hala fungovala do 30. listopadu,“ odhaduje situaci mluvčí František Polák.