Přemístění gotického portálu ze 14. století stálo osm milionů korun

Ústí nad Labem - Město Ústí nad Labem nechalo dnes přemístit gotický portál ze 14. století. Archeologové ho našli při výzkumu staveniště na Mírovém náměstí. Přes osmdesát tun vážící památku musel přemístit speciální jeřáb. Radnice teď zvažuje, kam portál uloží, aby byl volně přístupný veřejnosti.

Památka zasypaná speciálním betonem, mohutná kovová konstrukce. Tak vypadal přesun gotického portálu na ústeckém Mírovém náměstí. Přes osmdesát tun vážící památku vyzvednul do výšky přes osm metrů obří jeřáb. „Při téhle konfiguraci ten jeřáb uzvedne 83 tun, takže to bylo tak akorát v parametrech toho jeřábu,” říká vedoucí stavby Zdeněk Pejša. Akce byla náročná, zdivo je staré a mohlo dojít k jeho rozpadu.

Přes sedm set let starý portál našli loni na podzim archeologové na staveništi budoucího komerčního centra. Město věří, že se z portálu stane jedna z turistických atrakcí. Radnice teď zvažuje, jak a kam památku uloží. „Bude obestaven sklem, bude nasvícen, takže se stane hezkou atrakcí Mírového náměstí,” uvažuje o možném uložení gotického portálu primátor Ústí nad Labem Jan Kubata.

Přemístění památky ze 14. století stálo osm miliónů korun. Se stejnou částkou město počítá při definitivním uložení. Deset miliónů šlo ze státního rozpočtu, tři milióny dostane město od Ústeckého kraje.