V Bystřici nad Pernštejnem se zřítila silnice, řidiče čeká objížďka

Jižní Morava - Až zřícení opěrné zdi u silnice v centru Bystřice nad Pernštejnem ukázalo na havarijní stav komunikace, která slouží jako hlavní průtah městem a spojuje ho s okolními obcemi. Kvůli bezpečnosti policisté silnici uzavřeli až do odvolání.

Štěstí v neštěstí - tak mluví úředníci o zřícení opěrné zdi u frekventované silnice v centru Bystřice. Část silnice spadla časně ráno, naštěstí tudy žádné auto zrovna neprojíždělo a pod silnicí neprocházeli lidé. Policisté hned k místu zavolali zástupce technických služeb, správy silnic i starostu, aby se dohodli na společném postupu.

„Všichni spoléhali na to, že to historicky drželo, takže všichni spoléhali na to, že to bude i nadále sloužit,” vysvětluje překvapení místních Petr Drdla z městského úřadu. Při podrobném průzkumu úředníci zjistili, že podloží silnice je hliněné, nezpevněné a navíc ho každoročně podmáčí voda. Podle Drdly proto bylo zřícení nevyhnutelné.

Pro řidiče už je připravena objížďková trasa. „Jezdí se ulicí Vírskou a Pod Horou,” popisuje novou trasu vedoucí odboru investic a správy majetku městského úřadu Aleš Sitař a upozorňuje řidiče na možné komplikace: „Jsou tam úzká místa, takže bychom si přáli, aby to dlouho netrvalo.”

Správcem silnice je kraj Vysočina.Ten letos uvolní peníze nejen na zabezpečení a opravu silnice, ale také na nový povrch. Na financování stavby se ale bude podílet i město. „Budeme připojovat novou účelovou komunikaci a ta bude v majetku města,” vysvětluje Starosta města Karel Pačíska.

Po opravené a nově zpevněné silnici budou moci řidiči, podle úředníků, jezdit až začátkem příštího roku.