Nový úsek D8 ulevil Dubí, obchodníci i prostitutky přišli o zákazníky

Teplicko - Až desetkrát klesl po otevření nového úseku dálnice D8 počet kamionů v Dubí na Teplicku. Místní obchodníci tak přišli o velkou část zákazníků. Z města odešla i většina prostitutek. Naopak s nárůstem počtu kamionů se musí potýkat například v Telnici na Ústecku.

Čerpací stanice bez zákazníků, prázdné chatky, které dřív využívaly prostitutky. Tak to teď vypadá v Dubí na Teplicku. Ještě před dvěma měsíci tudy denně projíždělo tři a půl tisíce kamionů, teď jich je jen několik desítek, maximálně pár set. Důvodem je nově otevřený úsek dálnice D8 ze státních hranic s Německem do Trmic na Ústecku. Obyvatelé Dubí říkají, že jim dálnice pomohla. Situace je lepší hlavně pro lidi, co bydlí blízko silnice. Dříve navíc díky kamionům byla malá šance silnici přejít na druhou stranu. „Je to obrovským pozitivem a celé Dubí si oddechlo,” dodal starosta Dubí Petr Pípal.

S otevřením dálnice ale přišla o zákazníky řada obchodů, například majitelé čerpacích stanic mluví až o dvoutřetinovém propadu tržeb. Úbytek klientů hlásí i prostitutky. „Velký problém mají provozovatelé směnáren, protože byli na tomto tranzitu vyloženě závislí,” uvedl Pípal.

Počet kamionů se ale naopak zvýšil v okolí dálnice, desítky nákladních aut začaly projíždět silnicemi nižších tříd, například Telnicí na Ústecku.

Ostatním obcím podél E55 by se mělo ulevit do tří let, protože Ředitelství silnic a dálnic plánuje dokončení posledního úseku dálnice D8 z Řehlovic na Ústecku do Lovosic.