Obce chtějí víc peněz ze státního rozpočtu

Karlovy Vary - Většina malých měst a obcí kritizuje zákon o rozpočtovém určení daní. Stát podle nich při rozdělování peněz zvýhodňuje velká města. Například v Karlovarském kraji se proto řada obcí rozhodla podpořit petici, kterou organizuje Spolek pro obnovu venkova.

Petice proti diskriminaci obyvatel venkova – tak se jmenuje dokument, který od ledna obcím rozesílá Spolek pro obnovu venkova. Ten chce řešení hned několika problémů. „Je to o definici pojmu venkov, o tom, že na venkově je málo peněz, a o tom, že o venkov se systémově nikdo nestará,“ vysvětluje místopředseda spolku Radan Večerka

Starostům obcí se nelíbí hlavně zákon o rozpočtovém určení daní. Stát vybrané peníze rozděluje podle počtu obyvatel. Malé obce tak dostávají na jednoho obyvatele až sedmkrát méně peněz než např. Praha. „Léta se nám zdá, že tento zákon je diskriminační vůči venkovu a vůči malým obcím,“ stěžuje si místostarosta Nová Role Ladiaslav Cinegr (nez.).

Za nespravedlivý považuje zákon i starosta obce Hory Jiří Patera (nez.). Starosta Jenišova Ivan Truksa (nez.) se zase zamýšlí: „Kdyby se koeficienty změnily a narovnaly by se, aby byl koeficient 1 pro všechny, tak nevím, jestli by to Praha vůbec přežila.“

Systém podle starostů brzdí rozvoj obcí. Peníze chybí hlavně na investice. Řada z nich se proto rozhodla petici Spolku pro obnovu venkova podpořit. „Během 14 dnů máme podporu asi 30 000 obyvatel z malých obcí,“ raduje se Radan Večerka ze Spolku pro obnovu venkova.

Zástupci spolku odevzdají podepsané petiční archy poslancům a senátorům nejpozději v dubnu.