Z logistického centra v Chlumci nad Cidlinou všude radost nemají

Chlumec nad Cidlinou - Města Chlumec nad Cidlinou a Nový Bydžov se dostala do sporu kvůli výstavbě logistického centra. Ve své průmyslové zóně jej chce postavit Bydžov, Chlumec se ale postavil proti, protože se bojí nárůstu dopravy stejně, jako se obávají v blízkých Nepolisech.

Do Nového Bydžova přišel od blízkého souseda Chlumce nad Cidlinou vzkaz: na obří logistické centrum zapomeňte, vaše plány nás poškodí. K Bydžovu se připojily i nedaleké Nepolisy. Starosta Nepolis Jiří Šustr (nestr.) uvedl, že 60 procent dopravy by směřovalo nájezdem na dálnici na Nepolisy a na město Chlumec. Odhadem by obcí zhruba každých 6 minut projel kamion. Starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil (KDU-ČSL) doplnil, že logistické centrum 15 kilometrů od dálnice je podle něj v 21. století ekonomický nesmysl.

Logistické centrum, tedy jakési překladiště zboží, by mělo nákladem zhruba půl miliardy korun vzniknout na deseti hektarech pozemků. Starosta Bydžova Pavel Louda (ODS) protesty starostů z Nepolis a Chlumce nechápe: „Myslel jsem si vždycky, že jsme na tak malém písečku, že by ta města měla spolupracovat. Je však vidět, že názory se vyhrocují.“ Jsou-li obavy Chlumce a Nepolis opodstatněné, na to by měla odpovědět takzvaná studie EIA. Proces, při kterém se posuzuje vliv stavby na životní prostředí, si vyžádali sami nespokojení starostové. Jiří Šustr prohlásil, že zjišťovací řízení se dopady na širší území vůbec nezabývalo. Bydžov tedy uvažuje o tom, že v krajním případě problém vyřeší novou silnicí, která by z průmyslové zóny směrem k dálnici vedla mimo zástavbu.

Vedení Nového Bydžova říká, že se logistického centra jen tak nevzdá. Starosta Louda věří, že stavba začne nejpozději v roce 2010.