V Plzni se bude soudit více a rychleji

Plzeň - V Plzni se začalo soudit v novém. Tedy v nové justiční budově, která má lidem přinést nebývalý komfort a dokonce i zrychlit činnost soudu. Změna se týká především řízení, která spadají pod okresy Plzeň-jih a Plzeň-sever.

Premiér Topolánek symbolicky odklepl novou etapu, která se dotkne dvou početných okresů na Plzeňsku, které dostaly moderní justiční areál. V nové budově budou mít lidé veškerý moderní komfort a řízení u soudu pro ně bude mnohem příjemnější. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) uvedl, že zde budou soustředěny všechny složky justice na jednom  místě a samozřejmostí bude i informační kancelář. Předsedkyně Okresního soudu Plzeň-jih Jaroslava Orovcová doplnila, že na místě dostanou jakékoli informace o svém řízení, případně obdrží opisy rozhodnutí.

Nová budova by měla také zrychlit práci soudů, k dispozici je dostatek nových jednacích síní. Podle předsedy Krajského soudu v Plzni Zdeňka Jaroše tak každý soudce získá více než dva dny v týdnu na souzení. Dříve měl k dispozici necelé dva dny.

Jeden problém ale zbrusu nový justiční areál má: zaměstnanci si stěžují, že je v něm nesnesitelná vlhkost. Obtěžuje je při práci a ničí nové vybavení. Vedení soudu o problémech ví a snaží se porodní bolesti co nejvíc mírnit. „Operativně vysoušíme a snažíme se i tento problém s velkou vlhkostí odstranit,“ dodala Jaroslava Orovcová.

Nová soudní budova pro okres Plzeň-jih a Plzeň-sever na Chodském náměstí v Plzni je již plně funkční, stála 77 milionů korun.