Vývoj kosmonautiky mapuje výstava v českobudějovickém planetáriu

České Budějovice - Z planetária se přímo do kosmu mohou vydat jeho návštěvníci. Jihočeští astronomové připravili v Českých Budějovicích svého druhu výjimečnou výstavu Cesty do kosmu. Jednotlivé exponáty zapůjčili soukromí sběratelé z Česka i z Ameriky. Expozice mapuje vývoj kosmonautiky od prvního Sputniku až po raketoplány.

Lunární modul na 35 let staré fotografii a jeho model. Vedle leží unikátní fotografie astronautů s vlastnoručním podpisy. Jihočeští hvězdáři, kteří výstavu tři měsíce připravovali, se zaměřili na hlavní události ve vývoji kosmonautiky. „Neorientujeme se jen na pilotované lety, proto jsou na výstavě i některé důležité kosmické sondy,” uvedla ředitelka Hvězdárny a planetária Jana Tichá.

K fotografiím přiložili také emblémy desítek kosmických letů. Vedle úspěšných misí autoři poukazují i na nezdary. Připomínají 21 kosmonautů, kteří zahynuli. Například katastrofu raketoplánu Challenger připomíná právě emblém kosmického letu. Autoři zmiňují i československé úspěchy, zaměřují se především na let Vladimíra Remka. Část z jeho lodi také vystavují.

Do kosmu se dosud podívalo 461 astronautů z 35 států, bylo mezi nimi 45 žen. Využili k tomu 21 typů lodí.

Dveře planetária zůstanou otevřené až do konce února. Pak místní hvězdáři vrátí jednotlivé předměty do soukromých sbírek.