Bývalí pohraničníci chtějí postavit památník padlým kolegům

Západní Čechy - U ostnatých drátů na hranicích komunistického Československa zemřelo při pokusu o útěk na Západ téměř pět set lidí. Skupina bývalých pohraničníků, kteří hranice střežili, si ale myslí, že také oni si zaslouží úctu a pomník. Nejprve si vybrali obec Poběžovice. Ta ale památník odmítla, protože nechce oslavovat temnou stránku minulého režimu. Ožehavé téma tak zřejmě budou brzy řešit i jinde.

„Taková byla realita my jsme železnou oponu nevymysleli,” poukazuje na minulou dobu Václav Volfík z Klubu českého pohraničí, podle kterého mají pohraničníci na památník plný nárok. Hynek Říha, starosta Poběžovic, ve kterých by měl pomník stát, je ale zásadně proti: „Nechceme oslavovat komunistickou minulost, ten památník sem nepatří.” Mnozí místní obyvatelé však připouštějí, že by jim žulový pomník s nápisem Padlým obráncům hranic nijak nevadil, a někteří dokonce bývalé strážce hranic podporují.

Bývalí pohraničníci jdou ještě dál, třeba podplukovník Ladislav Sýkora, který 20 let velel jednotkám pohraniční stráže na západě Čech, tvrdí, že čísla o počtech zastřelených při pokusu o útěk lžou. Ostatně, vloni protestovali proti odhalení jiného pomníku - obětem železné opony v Chebu. „Znám jeden případ, že shořel vojenský zběh v drátech, a znám tři případy, kdy byl někdo zastřelen. Za celých 36 let, opravdu,” říká Ladislav Sýkora.

Starosta Říha však tvrdí, Klub českého pohraničí je jen spolek, který s nostalgií vzpomíná na minulý režim. Pokud se pohraničníci v Poběžovicích nedomluví, chtějí postavit pomník vedle památníku Jindřicha Šimona Baara na Výhledech u Klenčí pod Čerchovem.