Praha dnes zve na burčák, rybí speciality i tanec v zoo

Praha - Ochutnat letošní burčák i čerstvou hroznovou šťávu mohou návštěvníci dvoudenního Vinobraní na Pražském hradě, které dnes začne v Královské zahradě. Uskuteční se již potřetí a nabídne bohatý doprovodný program. Návštěvníci budou moci od 11:00 do 17:00 ochutnávat víno i šťávu vylisovanou na replikách historických lisů. Zdarma se mohou zúčastnit také komentovaných prohlídek v areálu Hradu a Královské zahrady. V Míčovně Pražského hradu bude otevřena expozice pomůcek sloužících k výrobě vína.

Rybářům a dalším milovníkům ryb bude o víkendu patřit Střelecký ostrov, kde dnes začíná první pražský Fish festival. Akce doprovází třetí ročník mezinárodního muškařského závodu Orvis Cup 2008. Bohatý program nabídne prezentaci kulinářských specialit, hudební vystoupení i soutěže o zajímavé ceny. Muškařského závodu se zúčastní 150 špičkových muškařů z Česka, Slovenska, Německa, Chorvatska, Bosny a Hercegoviny, Irska, Polska nebo Rumunska. První dvě kola startují dnes v 09:00 a ve 12:00. Závěrečné třetí kolo začne v neděli v 09:30.

Světový den zvířat letos pražská zoologická zahrada oslaví tancem. Svátek už víc než sedmdesát let připomíná 4. října nejen zvířata, ale i jejich patrona svatého Františka. Vstup do trojského areálu budou mít dnes zdarma děti, které přijdou převlečené za zvířata, zapomnětlivci si budou moct masku vyrobit přímo v zoo. „Od 16:00 jsou zejména malí návštěvníci zvaní na ples zvířat do vzdělávacího centra Zoo Praha,“ zve mluvčí zahrady Vít Kahle.